Mak van Lit

In deze tijd van hectiek is het goed om zo af en toe rust- en stiltemomenten te hebben. Ik wandel dan ook regelmatig.

Tijdens een van mijn wandelingen in de Waterleidingduinen kwam het besef dat de natuur iets moois is. Ik raakte er echt gefascineerd door! Ik ging daarna met gidsen op stap. Deze mannen en vrouwen hebben veel verstand van wat, waar en waarom iets in de duinen te vinden is. Ik begon destijds ook met fotograferen. De hertjes waren in het begin leuk, hierna volgden al vlug paddenstoelen en insecten. Een van die insecten stak mij toen in mijn nek. Bij zoeken op internet naar wat voor beestje het was kwam ik bij imker Pim Lemmers terecht. Uiteindelijk raakte ik zo enthousiast dat ik een cursus imkeren ben gaan volgen. Bijen (ook de wilde bijen) zijn zulke mooie en vooral nuttige beestje dat we er zuinig op moeten zijn en kijken of we de bijenstand weer naar een gezond niveau kunnen brengen.

Intussen heb ik een eigen bijenvolk in de tuin staan en het bezig zijn met deze gevleugelde beestjes geeft heel veel rust. In het begin was het wel even wennen aan het gezoem, maar dat was snel over.

Imkeren is in mijn ogen niet alleen maar het houden van bijen en honing oogsten. Veel belangrijker is om hun leefklimaat te verbeteren. Het gaat namelijk nog altijd niet goed met de (wilde) bijen. Minder bloemen, nestplekken, verstening en het gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen zijn hier van de voornaamste oorzaken van! Laten wij de (wilde) bijen met zijn allen helpen! Begin bijvoorbeeld met het bij-vriendelijk maken van de tuin. Op onze site vindt U een aantal nuttige tips!

Mak van Lit