Bijenweetjes

Bestuiven

Planten en bomen die door bijen bestoven zijn rondere vruchten krijgen zijn. En de bij laat een zuur achter waardoor de bloemen meer nectar produceren.
Lijkt ons een mooie reden om beter voor de bij te zorgen.
De beste wensen voor 2018

Back to Index

Huis-tuin-en-bijenweetjes

Een bijenvolk bestaat ’s zomers uit 30.000 tot 60.000 bijen en één leggende koningin. Voor 1 kg honing maken honingbijen ongeveer 1 miljoen vluchten, jaarlijks verbruiken ze ca 150 kg honing.

Ze halen tijdens het bestuiven van de bloemen per jaar zo’n 30 kg stuifmeel op, rijk aan koolhydraten en aminozuren.

De gezondheid van de bij wordt bepaald door de samenstelling van het stuifmeel, vandaar dat diversiteit in dracht belangrijk is.

Lees meer

Back to Index

Urban bee keeping Bijen in de stad, hoe doe je dat?

Jaren geleden kenden onze akkers en weilanden een zeer rijke biodiversiteit. In sommige gevallen kleurden de akkers blauw van de korenbloemen die het graan bijna verstikten. Heel af en toe komt men nog een akker tegen welke opgevrolijkt wordt door het blauw van korenbloemen of het geel van gele ganzenbloemen. Het gevolg van de zaadreiniging en gebruik van bestrijdingsmiddelen is dat onze akkers heden ten dage erg monotoom zijn. Ook de oude bonte wei die we nog kennen van de albums van Verkade bestaat bijna niet meer. Door onder andere bemesting is het aantal wilde planten in weilanden sterk achteruitgegaan
Lees meer

Back to Index

Hebben bijen oren?

Een bij is zowat doof voor geluiden in de buitenlucht maar bezit wel geluidsreceptoren die haar van pas komen in het bijenvolk. Zo wordt geluid via de bijenraat doorgegeven en opgevangen door een dun membraan in te poten.
Hiermee zou vooral het contact met de koningin en de nieuwe jonge koninginnen in het nest gelegd worden.
Ook de antennen bezitten geluidreceptoren die bepaalde frequenties kunnen opvangen. Het gaat dan vooral om frequenties die worden uitgezonden door de haalbijen bij het uitvoeren van hun kwispeldans.
Ze geven hiermee gegevens door over de vindplaats van een drachtbron.
De bijen horen dus wat ze moeten horen en niet de kakofonie aan geluiden en gezoem in een bijenvolk.

Back to Index