Pim Lemmers

Als kind ging ik met school naar Mellona, een imkerij in Santpoort. Na afloop van de les kreeg ik een stukje bijenwas mee naar huis. Die heerlijke geur van bijenwas is altijd in mijn grote neus blijven hangen, net als de grote passie voor bijen!
Bijna 25 jaar geleden besloot ik om zelf te gaan imkeren. Ik kreeg toen les van een zogeheten ‘imkervader’, die mij het vak van hobbyimker leerde. Maar ‘Opa’ Carel uit Aerdenhout maakte mij ook bewust dat de bijen het niet altijd even makkelijk hadden: ziektes onder bijen, minder bloemen en dergelijke!
Als journalist zocht ik hierdoor regelmatig de media op om mensen bewust te maken dat wij echt zuinig op de (wilde) bijen moeten zijn. Immers zonder deze gevleugelde insecten zijn de winkels leeg!!
Tijdens het Jaar van de Bij (in 2012) bood ik DJ Giel Beelen en de programmamakers van Vroege Vogels eigen bijen aan. Daarna kwam alles in een stroomversnelling terecht! Ik kreeg de rol van bijenmissionaris opgespeld, bedacht de landelijke Zaaidag (jaarlijks op 22 april) en mocht bijenvolken op prominente plekken in het land plaatsen om zo nog meer aandacht voor de bijen te vragen. Zo staan er intussen bijenvolken op het Binnenhof, het Catshuis en Paleis Noordeinde.
Maar ook op scholen in Haarlem en Heemstede staan bijenvolken en insectenhotels. Kinderen weten steeds minder van de natuur. Het is dan ook van groot belang om deze groep al op jonge leeftijd uit te leggen hoe belangrijk de natuur is.

Wij als Stichting Bijenvrienden willen de educatie over (wilde) bijen weer terug op de scholen brengen. En U kunt ons daarbij helpen!

Pim Lemmers