Wat doen wij

Beleid en de Strategie

Al vele jaren wij, een groep enthousiaste natuurliefhebbers/imkers die (wilde) bijen en andere insecten een warm hart toedragen, les over (wilde)bijen voor schoolklassen in Nederland met als doel om deze groep kinderen kennis te laten maken met de wonderlijke wereld en het belang van deze zeer nuttige insecten. Zonder bijen geen fruit, koffie etc. etc. Intussen hebben duizenden kinderen les over bijen gekregen. Met donaties kunnen wij deze lessen, en de aanschaf van materialen, bekostigen. Omdat de belangstelling van scholen groeiende is, en steeds meer mensen/partijen/organisaties zich willen inzetten voor de noodlijdende bijen en bij ons kosteloos informatie inwinnen, hebben wij op 1 november 2017 de Stichting Bijenvrienden opgericht.

De Stichting is in het leven geroepen om projecten betreffende de (wilde) bijen te ondersteunen. De stichting geeft voorlichting over deze projecten met de bedoeling dat overheid, personen, instellingen, organisaties en scholen hierdoor worden gemotiveerd om de (wilde) bijen en andere insecten te helpen.

Plannen komende jaren

Als Stichting gaan wij de komende jaren meewerken aan de verdere vergroening van schoolpleinen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zachtaardige bijen en/of het plaatsen van bijen- en insectenhotels voor vlinders, lieveheersbeestjes en wilde bijen. Een van die bijenhotels wordt gemaakt bij AC de Boei, een werkplaats waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Wij werken met hen samen!

De hotels van AC de Boei kunnen worden geopend en hebben een zeer educatief karakter en hierdoor geschikt voor scholen. Daarnaast helpen wij scholen met het plaatsen van bijenvolken in hun schooltuin, het adviseren en het onderhouden hiervan. Dit gebeurt samen met de kinderen en leerkrachten. Ook het schenken wij boeken over bijen voor de schoolbibliotheek, bij-vriendelijke beplanting voor rondom het schoolplein en lenen wij van leskisten over bijen uit.

Door de verdere verstedelijking krijgen insecten het steeds lastiger om goede schuil- en nestplaatsen te vinden. Particulieren krijgen vanuit de stichting informatie en/of ondersteuning bij de keuze en het plaatsen van een insectenhotel, en informatie over het zaaien van de juiste zadenmengsels. Zo is het van groot belang dat de (wilde) bijen en insecten het gehele jaar door voedsel (bloemen) kunnen vinden. Op de site staan een aantal nuttige linkjes vermeld!

Bijenconvenant/cursussen/open dagen

Dat het slecht gaat met de (wilde) bijen is intussen bekend. Als Stichting Bijenvrienden willen wij provincies, gemeenten en waterschappen informeren hoe deze partijen het leefklimaat van de (wilde) bijen en andere insecten kunnen verbeteren. Een van die maatregelen is ecologisch maaibeheer. Minder vaak maaien van bermen zorgt voor meer bloemen en hierdoor zelfs voor een toename van 25% meer wilde bijen. Op 22 april organiseren wij alweer voor de tiende maal de Nationale Zaaidag en in juli doen wij weer mee tijdens de Open Imkerijdagen