Over bijen

Hoe belangrijk zijn bijen en wat zou er gebeuren als…

Honingbijen, hommels en solitaire bijen – zijn erg belangrijk omdat ze voedselgewassen bestuiven. Bestuiving is waar insecten stuifmeel van de ene naar de andere plant verplaatsen en de planten bevruchten zodat ze fruit, groenten, zaden enzovoort kunnen maken. Als alle bijen zouden uitsterven, zou dit het delicate evenwicht van het ecosysteem van de aarde vernietigen en de wereldwijde voedselvoorziening beïnvloeden.

Er zijn meer dan 800 wilde bijensoorten in Europa, waarvan er zeven door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) zijn geclassificeerd als kritisch bedreigd. Nog eens 46 zijn bedreigd, 24 zijn kwetsbaar en 101 zijn bijna bedreigd. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat alle bijensoorten snel zullen uitsterven, zou het verliezen van deze bedreigde soorten nog steeds een grote impact hebben op de bestuiving over de hele wereld, waardoor plantensoorten worden uitgeroeid, waarvan we op ons beurt weer voedsel verkrijgen.

Een recente studie suggereert dat maar liefst 40% van de insectensoorten in de wereld achteruitgaan. Insecten worden geconfronteerd met uitstervingssnelheden die acht keer hoger zijn dan gewervelde dieren. In Duitsland hebben wetenschappers verliezen tot 75% van de totale massa insecten in beschermde gebieden geregistreerd.

Deze trend doet wetenschappers geloven dat ongeveer een derde van alle insectensoorten met uitsterven kan worden bedreigd. En dat aantal groeit elk jaar met meer dan 100.000 soorten. Maar harde gegevens over bedreigde insectensoorten ontbreken, met slechts 8.000 records die daadwerkelijk zijn beoordeeld door de IUCN.

Pesticiden
Met name door blootstelling aan pesticiden – is een belangrijke oorzaak van achteruitgang van de bestuivende insecten.

Er zijn drie soorten chemische bestrijdingsmiddelen die op behoorlijke schaal worden gebruikt:
insecticiden – gericht op insectenplagen,
fungiciden – gericht op schimmelpathogenen van gewassen
herbiciden – gericht op onkruid.

Insecticiden bevatten chemicaliën die bestuivers kunnen doden, dus ze vormen duidelijk een bedreiging. Maar ze zijn misschien niet het grootste probleem dat bestuivers ervaren. Herbiciden worden in de landbouw vijf keer zoveel gebruikt als insecticiden. Deze onkruidverdelgers richten zich op een grote verscheidenheid aan wilde planten die bijen moeten voederen.

Milieuvriendelijke landbouwer zou zijn om wilde bloemstroken aan de rand van gewassen te planten, om bestuivers en voedselbronnen voor bestuivers te bieden.

Klimaat verandering
Er wordt aangenomen dat klimaatverandering een belangrijke oorzaak is van achteruitgang van de wilde bij. Sommige wilde bijen kunnen alleen overleven bij een smal temperatuurbereik. Naarmate hun leefgebieden warmer worden, worden de plaatsen waar ze kunnen wonen kleiner. Sommigen kunnen bijvoorbeeld gedwongen worden om op grotere hoogten te wonen, waar het koeler is, waardoor de ruimte waarin ze moeten leven kleiner wordt.